Wat als goedbedoelde adviezen toch stress geven?

Wat als goedbedoelde adviezen toch stress geven?

Vermijd stress. Boost je immuunsysteem in 3 dagen. Blijf positief denken.

Zomaar wat titels die ik de afgelopen tijd in veelvoud voorbij heb zien komen. En ja, ik ben het ermee eens dat het leven veel fijner en dragelijker wordt als je weinig stress ervaart, in goede conditie bent én een positieve mindset hebt. Toch heb ik over dit soort berichten ook wat te zeggen. Mede door onderstaande DM die ik ontving.

 

“Ik heb zoveel berichten voorbij zien komen die me beangstigden. Ook al waren ze goed bedoeld. Jouw berichten hebben direct een verzachtend effect, dat heeft iedereen nodig! Niet: hoe boost je je immuunsysteem; vermijd stress”. Iedereen raakt een beetje angstig en gestrest van Corona.”

 

Deze woorden slaan op de tips die ik afgelopen dagen deelde in mijn Instagramstories (terug te vinden in mijn hoogtepunten) omtrent het Corona virus. Ik stond stil bij hoe je mentaal goed voor jezelf kunt blijven zorgen in deze onrustige tijd én gaf suggesties om jezelf op te laden in een periode die veel energie vraagt. Deze reactie raakte precies het doel wat ik had. Ik wil je niet vertellen dat je niet angstig mag zijn. Of dat het niet nodig is om je ongerust te maken. Ik zeg je niet dat je geen verdriet mag hebben of niet boos mag zijn. Ik wil je juist laten inzien dat je dit mag voelen. Allemaal.

 

Het gaat je niet lukken

Als er iets is wat ik tijdens het herstel van mijn burn-out heb geleerd, is het wel dat je er niet uitkomt met dezelfde aanpak als dat je erin terecht gekomen bent. Doorbeuken en ploeteren zijn nou eenmaal twee wegen die altijd doodlopen. Als jij van jezelf vraagt om in een stressvolle tijd als deze STRESSVRIJ te blijven, leg je jezelf een onhaalbaar hoge lat op. Natuurlijk ga je dan falen. Als jij bezig bent om je hele fysieke toestand in 3 dagen van een zesje naar een tien te krijgen, ben je te laat. Als jij van jezelf alleen nog maar positieve gedachten mag hebben, ga ik je nu vertellen dat dit een onrealistisch streven is. Dat lukt ook mij niet.

 

Dus waarom zou je jezelf bezighouden met een lat opleggen die niet haalbaar is?

 

Vanuit verzachting ontstaat heling

In plaats daarvan wil ik je aanmoedigen om een andere werkwijze te hanteren, namelijk: treed in de verzachting. Accepteer wat je nu voelt. Hoe je dat doet? Door te luisteren naar alles wat zich aandient. Door jezelf het hele spectrum aan emoties toe te staan, haal je de angel van “dit mag ik niet voelen” eruit. Vanuit deze mildheid ontstaat rust en ruimte om vervolgstappen te zetten. Ook is die zachtheid direct gelinkt aan positiviteit. Voor mij staat optimisme niet gelijk aan al-tijd blij zijn (weer zo’n onmenselijke verwachting die gebaseerd is op angst). Ik zie het veel meer als een instelling. Een commitment met jezelf om er het beste van te maken. Om alles er te laten zijn en er dán voor te kiezen om naar oplossingen te zoeken. In deze post deel ik er meer over.

 

Nieuwe koppen

Wat mij betreft is het tijd om de koppen aan het begin van deze inspiratiemail te herschrijven. Titels met een milde toon. Die jou én mij moed geven. Die ons niet laten bevriezen, maar aanmoedigen om in beweging te komen. Of dit nu naar meer rust in ons hoofd of een gezond leefpatroon is.

 

Sta stress toe. Maar beperk negatieve invloeden.

Boost je gezondheid. Niet vanuit een quick fix benadering, maar als eerste stap naar een nieuwe levensstijl.

Stap in de verzachting. Positief denken is dan een logisch gevolg.

 

Ik wens je in deze heftige tijd veel liefde en kracht toe!

 

Liefs,

Marie-Elize

Geen reactie's

Geef een reactie