Als je jezelf niet laat zien ben je nog véél kwetsbaarder

Als je jezelf niet laat zien ben je nog véél kwetsbaarder

Vorige week deelde ik in mijn Instagramstories mijn persoonlijke verhaal met mijn volgers. Naast veel herkenning ontving ik ook de woorden: “het is wel héél kwetsbaar wat je deelt.” Deze reactie leverde een waanzinnig mooi inzicht op.

 

Namelijk: als je jezelf NIET laat zien ben je nog véél kwetsbaarder. 

 

Je hebt niet de keuze óf ik laat mezelf en ik ben kwetsbaar, óf ik houd mijn mond en ik ben onschendbaar. Nee, het zit anders. Je bent kwetsbaar door jezelf te laten zien óf je bent kwetsbaar door jezelf NIET te laten zien. 

 

Kwetsbaarheid zal altijd voor gevoelens van ongemak zorgen en dat is helemaal oké. Het is alsof je voor de eerste keer “ik houd van je” tegen iemand zegt. Je kunt afgewezen worden, máár het kan je óók de mooiste verbinding opleveren.

 

Jezelf niet laten zien en altijd maar mooi weer spelen, maakt je ENORM fragiel. Je loopt voortdurend op je tenen en ontneemt jezelf de mogelijkheid op echte connectie. Heb je hier al wel eens over nagedacht? Het is alsof je nooit “ik houd van je” hardop uitspreekt. Hierdoor verlies je altijd.

 

Weinig van jezelf en je kwetsbaarheden delen, levert je op korte termijn misschien een “sterk” en “stabiel” imago op. Maar op lange termijn zorgt het voor stress en uitputting. Je legt jezelf een lat op die je niet kunt waarmaken en zult nooit gezien en gehoord worden in je werkelijke behoeften.

 

Door het delen van mijn verhaal heb ik jou laten zien dat ook ik struggles heb gehad met mijn zelfvertrouwen en plek innemen. Door hierover te vertellen, geef ik mezelf én jou een groot cadeau. Het haalt bij mij een druk weg en laat jou inzien dat wat jij ervaart normaal is. We hebben allemaal onze kwetsbaarheden en valkuilen (en het mooie is: die maken ons juist zo uniek).

 

Fijne oefening:

Ik wil je daarom uitnodigen om de komende week iemand iets over jezelf te vertellen. Begin bijvoorbeeld eens met het benoemen van een gevoel. En leg uit waarom je dit zo ervaart. Dit kan een positief gevoel zijn, maar ook een wat minder gevoel. Bijvoorbeeld wat deze periode van Corona bij je losmaakt. Iets van jezelf delen, zorgt altijd voor opluchting. Bij beide partijen. 

 

Enne, als de ander dat bestempelt met “héél kwetsbaar dat je dat deelt”, zie dat dan als het allermooiste compliment. Dat doe ik ook!

 

Op een krachtige week vol mooie kwetsbaarheden! 

 

Liefs,

Marie-Elize

Geen reactie's

Geef een reactie