Jezelf verstoppen is NIET de oplossing

Jezelf verstoppen is NIET de oplossing

“Als het wat minder gaat, trek ik mezelf het liefst volledig terug.” 

 

Dat is wat één van mijn cliënten onlangs tegen mij in een sessie zei. Een onwijs vrolijke en lieve jonge vrouw. Máár, zodra ze dit (“vrolijke en lieve”) niet kan waarmaken, sluit ze zichzelf het liefst volledig af.

 

En ze is niet de enige. Ik denk dat elke vrouw die ik coach, weleens iets dergelijks tegen mij gezegd heeft. Ook herken ik mezelf van vroeger erin terug. Het gevoel dat alleen je leuke, enthousiaste en gezellige kant ertoe doet. Dan ben je immers het meest “makkelijk” en “te begrijpen” voor anderen, nietwaar?

 

Inmiddels heb ik een aantal belangrijke dingen over dit gevoel en gedrag geleerd. In deze inspiratiemail deel ik ze graag met je!

 

De intentie is cruciaal

Laat ik allereerst zeggen dat wanneer jij de behoefte ervaart om je terug te trekken, dat natuurlijk helemaal oké is. Maar, het is wel belangrijk dat je je bewust bent van de onderliggende intentie. In het geval van mijn cliënte gebeurde het vooral vanuit angst. Als in: “Ik kan nu niet voldoen aan het gezellige plaatje, dus kan ik er maar beter even NIET zijn.” Vanuit deze ondertoon, doe je jezelf ontzettend tekort. Ook liet het tot meer en meer stress. Ik vertel je waarom.

 

Je deelt jezelf op in verschillende boxen

Als jouw innerlijke dialoog bestaat uit “er is een kant van mij die geaccepteerd is om te tonen” en “er is een deel in mij wat het daglicht niet mag zien”, dan deel je jezelf op in verschillende boxen. En laat me raden. Iedereen mag het zien wanneer jij vrolijk, stressvrij, actief en spontaan bent. Maar, als jij je angstig, boos, energieloos of gefrustreerd voelt, dan zonder je je het liefst af? En ik begrijp je! Volledig. Het voelt misschien ook heel broos en kwetsbaar om niet gezellig of de beste versie van jezelf te zijn. Maar realiseer je dit ook:

 

Wat je hiermee doet, is je creëert verdeeldheid in jezelf. En hoe is het ooit mogelijk om weer een eenheid te gaan ervaren, als jij jezelf niet eens in je totaliteit benadert en waardeert?

 

Zo ontvang je NOOIT wat je nodig hebt

Er schuilt nóg een gevaar in jezelf opdelen in boxen. Als jij jezelf alleen laat zien op mooie momenten en jezelf opsluit zodra het even minder gaat, geef je een onecht beeld af naar de buitenwereld. “Wie kan jou zien, als jij jezelf niet laat zien.” Dit inzicht kreeg ik afgelopen week binnen van een volger. Hoe treffend is dit?

 

Afzondering staat hier gelijk aan zelfafwijzing

Dan gaan we nog een stapje dieper. Als jij jezelf terugtrekt, omdat je even niet voldoet aan jouw beste zelf, zeg je eigenlijk “deze versie is niet goed genoeg”. Denk je dat jezelf afzonderen vanuit deze mindset jouw rust gaat opleveren? Nee! Jezelf afzonderen is dan puur een uiterlijke vorm waarmee het lijkt alsof je rust creëert. Maar diep van binnen wijs je jezelf hiermee af. En vanuit deze zelfafwijzing ga jij op je kamer, of waar dan ook, nooit de innerlijke rust ervaren waar jij zo naar verlangt. Sterker nog, tijdelijk geeft het misschien even lucht, maar op den duur ga jij je alleen maar verkrampter voelen.

 

Wat kun je dan wél doen?

Het allerbelangrijkste om te doen is openlijk communiceren over je behoeften. Naar anderen, maar in eerste instantie naar jezelf. Stel jij voelt je een dag of moment niet fijn of heel verdrietig, spreek dat dan uit. Doe dit door te zeggen: ik voel me X, dus ik heb Y nodig. Dit kan bijvoorbeeld zijn: “Ik voel me moe, dus ik neem vandaag even wat langer de tijd voor alles.” Mocht je je heel gestrest voelen en een bepaalde druk vanuit je omgeving ervaren, dan kun je dit aangeven door te zeggen: “Om de kwaliteit van ons samenzijn te waarborgen, neem ik nu even afstand en kom ik er later even op terug.” Hiermee geef je jezelf de ruimte, maar toon je ook kracht en zelfkennis.

 

Het is dus in ieder geval belangrijk dat je je niet schaamt voor dit deel in jou. Je bent namelijk nog zoveel meer dan lief en vrolijk. Je bent ook gevoelig, serieus en emotioneel. En al deze eigenschappen hebben het óók nodig om het daglicht te zien. Zodra jij jezelf die ruimte en liefde gaat ervaren. Ook voel je je uiteindelijk véél vrolijker (win-win!!).

 

Onthoud dus dit:

Je bent niet stabiel als je maar één kant van jezelf waardeert en laat zien. Wat je nodig hebt is dat je jezelf – op alle momenten – leert geven wat je nodig hebt. Vanuit deze mindset kiezen om jezelf even af te zonderen, is een totaal ander verhaal. Maar dat begrijp je vast!

 

Op een fijne week, waarin je jezelf niet verstopt, maar gehoor geeft aan je behoeften! 

 

Liefs,

Marie-Elize

Geen reactie's

Geef een reactie