Mijn geheim voor positiviteit (zelfs nu!)

Mijn geheim voor positiviteit (zelfs nu!)

Ik krijg regelmatig de vraag gesteld hoe het mij lukt om zo positief in het leven te staan. En ik vind het altijd leuk om die vraag te beantwoorden, omdat ik niet hoef te zeggen “Dat is iets waarmee je geboren moet zijn.” Positiviteit kun je namelijk leren. Yes. Jij ook!

 

Jij hebt makkelijk praten

Ik zie het nog wel eens voorkomen dat mensen zoiets zeggen als “ja, dat is makkelijk praten als het goed met je gaat.” Laat ik je dan dit vertellen: Ik heb meer dan ooit geleerd om positief te zijn op het moment dat het totáál niet goed met me ging. Gebruik “voor mij is het niet weggelegd” dus niet meer als een excuus. Dit klinkt misschien als harde taal, maar dat zeg ik je met liefde. Want, hoe bevrijdend is het dat jij op ieder moment kunt beginnen met het leiden van een positief leven?

 

Kiezen voor een positieve mindset

Een aantal jaar geleden kampte ik met een burn-out. Ik voelde me ontmoedigd, niet mezelf en richtte mij voortdurend op de dingen die niet meer lukten. En ik kan je zeggen: door je hierop te blijven focussen, kom je geen stap verder.

 

Hoewel bijna niets in mijn leven vlot verliep, besloot ik er op dat moment wel voor te kiezen om mezelf een andere mindset aan te meten. Ik voelde namelijk heel sterk dat hier de sleutel lag naar succesvol herstel en een gelukkig leven. Eén van de vragen die ik mezelf voortdurend ben gaan stellen is:

 

Wat is er wél mogelijk?

 

Deze vraag heeft alles veranderd. 

 

Uiteten gaan lukte niet. Picknicken in de woonkamer wel. De sportschool was een stap te ver. Yoga via YouTube kon wel. Series bingewatch en kon nog niet. Een old school Disneyfilm kijken wel. Enzovoort.

 

Wat ik je hiermee wil laten zien, is dat je een keuze hebt. Natuurlijk is uiteten gaan een geweldige activiteit die ik enorm miste. Maar: áls ik dan een oplossing mocht kiezen, creëerde ik iets wat minstens zo fantastisch was (en ik kan je vertellen: picknicken en kamperen in de woonkamer doen we nog steeds). Ik heb namelijk geleerd om kleine dingen extra te waarderen en tijdens mijn burn-out met mezelf afgesproken dat ik deze skill wil blijven koesteren.

 

Juist in deze tijd

Misschien heb jij in deze periode ook wel moeite met het feit dat bepaalde dingen niet kunnen. En ik begrijp je. Volkomen. Maar ook hier geldt: kijk eens naar de dingen die wél mogelijk zijn. Zie deze periode als een uitnodiging om een positieve mindset te ontwikkelen. Niet pas als “alle omstandigheden ideaal zijn”. Maar nu. Juist nu. Nu heb je het nodig. En als je het nu kunt, kun je het altijd.

 

Leren denken in mogelijkheden ten tijde van crisis, gaat je helpen om jezelf op mindere momenten tóch uit het dal te krijgen. Daarom is deze skill zo waardevol.

 

Hoe alles zich de komende tijd gaat ontwikkelen, weten we niet. Ik hoop onwijs dat ik mijn vriend binnenkort weer waker zie (die werkt als arts op de IC), mijn familie en vrienden weer kan knuffelen en weer wat meer structuur ervaar. Maar tot die tijd kies ik ervoor om te kijken naar wat er wél mogelijk is. Jij ook?

 

Door er het beste van te maken, bevrijd je jezelf! Zelfs in tijden waarin je je meer opgesloten voelt dan ooit tevoren.

 

Op een positieve week, waarin jij je richt op wat er wél mogelijk is!

 

Liefs,

Marie-Elize

 

Geen reactie's

Geef een reactie